Sabtu, 17 April 2010

KOLEKSI RESEPI












APAM ENO

Bahan-bahan ( 40-45 biji )

  1. 300g tepung beras

  2. 8-10 sudu besar gula pasir

  3. 1 sudu besar yeast

  4. 280-300ml air

  5. 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)

  6. pewarna merah, hijau


Cara-cara :-

  • tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.

  • bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)

  • bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.

  • masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.

  • sementera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.

  • bolehlah dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sebentar supaya tak cepat basi)

SELAMAT MENCUBA........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan